May 25, 2011

Masuk Syurga Kerana Jesus Christ


Ramai penganut Kristian mendakwa bahawa hanya dengan beriktikad bahawa Jesus Christ adalah anak Tuhan ataupun juru selamat maka mereka bakal mendapat kehidupan yang abadi di Syurga. Iktikad ini sudah lebih dari mencukupi dan mereka tidak perlu melakukan apa-apa ibadat lagi.

Dakwaan ini merupakan umpan menarik yang disajikan oleh mubaligh yang menjalankan gerakan penginjilan. Malah, bagi mereka sudah cukup andai seseorang itu tidak mahu mengisytiharkan diri menganut Agama Kristian tetapi meletakkan Jesus di dalam hati masing-masing.

Bahkan, seorang sahabat saya turut mempunyai pengalaman peribadi dalam hal ini sewaktu berinteraksi dengan seorang pengikut Kristian semasa menghadiri upacara perkahwinan sahabatnya di sebuah gereja.

Beliau telah diajak untuk menjadi 'silent follower' di mana beliau hanya perlu beriktikad bahawa Jesus merupakan anak Tuhan dan selebihnya bebas untuk mengikuti ajaran Islam lain seperti bersolat, berpuasa dan sebagainya. Dengan itu, tempatnya di Syurga sudah terjamin.

Terdapat dua ayat utama dari Kitab Bible yang digunakan oleh mereka bagi menyokong dakwaan ini. Saya sendiri juga biasa didedahkan mengenai ayat ini oleh penganut Agama Kristian sewaktu mengadakan perbincangan dengan mereka. Petikan ayat daripada John 3:16 dan Roman 10:9 itu berbunyi seperti berikut;

"Kerana begitu besar kasih Allah akan dunia ini, sehingga Ia telah mengurniakan Anak-Nya yang tunggal, supaya setiap orang yang percaya kepada-Nya tidak binasa, melainkan beroleh hidup yang kekal." [John 3:16]

"Sebab jika kamu mengaku dengan mulutmu, bahawa Jesus adalah Tuhan, dan percaya dalam hatimu, bahwa Allah telah membangkitkan Dia dari antara orang mati, maka kamu akan diselamatkan." [Roman 10:9]

Persoalan yang ingin saya huraikan di sini ialah adakah dengan hanya beriktikad sebegitu, maka seseorang itu dengan begitu mudahnya akan masuk ke dalam Syurga Allah? Benarkah ini merupakan ajaran sebenar yang dibawa oleh Jesus Christ di sepanjang misi kenabian Baginda?

Ayat daripada John 3:16 merupakan ayat kontroversi yang diragui kesahihannya termasuklah dalam kalangan ulamak Bible sendiri. Malah, kebanyakan pentafsir Bible mengakhiri tafsiran mereka selepas ayat ke 15. (rujuk nota kaki NIV bible version)

Oleh itu, adalah sesuatu yang mengecewakan seandainya seseorang itu menerima bulat-bulat hujah daripada sumber yang gagal dibuktikan kebenarannya.

Untuk ayat Roman 10:9 pula, ia bukanlah ungkapan Jesus Christ sebaliknya merupakan ayat yang dilontarkan oleh St Paul the Tarsus.

Beliau pada awalnya merupakan orang yang paling kuat sekali menentang ajaran Jesus Christ walaupun tidak pernah bertemu sendiri dengan Jesus. Kebenciannya terhadap ajaran Jesus membuatkan beliau sentiasa mencari peluang untuk menghukum penganut ajaran yang dibawa oleh Jesus.

Namun, beliau dikatakan menerima visi bertemu Jesus dalam perjalanan ke Damsyik dan terus menjadi penyampai ajaran Jesus. Akan tetapi, kebanyakan ajaran yang dibawa sangat bertentangan dengan ajaran sebenar Jesus.

Ayat daripada Matthew 7:21 sebagai contoh, jelas menunjukkan bahawa seruan dari John 3:16 dan Roman 10:9 adalah sangat-sangat menyalahi ajaran sebenar Jesus Christ.

"Bukan setiap orang yang berseru kepada-Ku: Tuhan, Tuhan! akan masuk ke dalam Kerajaan Syurga, melainkan dia yang melakukan kehendak Bapa-Ku yang di Syurga." [Matthew 7:21]

Terdapat penganut Agama Kristian yang saya temui mendakwa bahawa ayat ini sebenarnya ditujukan kepada golongan munafik yang menggunakan nama Jesus demi untuk kepentingan diri sendiri.

Akan tetapi, ayat ini sebenarnya cukup jelas sekali menyatakan bahawa dengan melakukan kehendak God the Father, maka barulah seseorang itu akan dimasukkan ke dalam Syurga.

Perkara yang sama turut ditegaskan oleh Jesus Christ (tulisan warna merah dalam bible menunjukkan bahawa kata-kata itu dipercayai berasal dari Jesus Christ sendiri) sewaktu seorang pemuda kaya datang bertanyakan Baginda tentang cara-cara untuk beroleh kehidupan yang abadi. Menurut Baginda, hanya dengan mematuhi segala perintah Allah, maka seseorang itu beroleh Syurga. Peristiwa ini tercatat dalam surah Matthew 19: 16-25.

Dalam ayat Matthew 19:23 pula, Jesus sekali lagi menegaskan bahawa adalah sukar sekali untuk memasuki Syurga. Paling ironi ialah apabila penegasan ini diulang kembali dalam ayat ke-24 yang dinukilkan dalam bahasa yang cukup indah sekali.

"Sekali lagi Aku berkata kepadamu, lebih mudah seekor unta masuk melalui lubang jarum dari pada seorang kaya masuk ke dalam Kerajaan Allah." [Matthew 19:24]

Berdasarkan hujah-hujah yang saya nyatakan di atas, dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa begitu mudahnya untuk memasuki Syurga dengan hanya menanam iktikad terhadap Jesus Christ hanyalah satu angan-angan kosong.

Andai seseorang Kristian itu ingin memasuki Syurga, maka mereka harus mengikuti suruhan Jesus Christ dan juga God the Father. Dan suruhan itu tidak lain dan tidak bukan adalah merupakan syariat ISLAM. Hanya dengan menganuti agama ISLAM maka seseorang itu dapat masuk Syurga.

No comments:

Post a Comment